Hvad skal jeg bruge for at lade haglpatroner
Tekst og foto: Carsten Holm Clausen
Først og fremmest kræver det et kursus i genladning og her efter en tilladelse fra politiet til at, lade patroner på adressen.
Kurset kan tages flere steder, der er nogle jagtforeninger og private personer rundt i landet der afholder kurser, ellers spørg Danmarks Jægerforbund.
På kurset får man ikke megen information eller læring om haglladning, så det skal man stort set selv finde ud af.
Så det må være en opfrodring til Danmarks Jægerforbund om at, etablere et efterfølgende kursus med fokus på haglladning.
En vigtig ting er at kende hvilket tryk sit våben er trykprøvet til. Hvis man er i tvivl om hvad ens våben er trykprøvet til, er det en god idè at, spørge en bøssmager der kan give dig svaret.
Der en håndregel man kan læne sig op ad. Våbnet skal gerne være trykprøvet til 200 bar mere end haglpatronen udvikler, så er man på den sikre side.
Så er dit våben trykprøvet til 1200 bar, må patronen være på 1000 bar.
Mange ældre våben er trykprøvet til 850 bar, her bør patronen ikke have et højere tryk end 750 bar.
Det er ikke kun for hjemmeladere det er vigtigt at kende trykprøvning, det gælder for os alle. Nyere fabriksladet stålhaglspatroner kan udvikle et ret højt tryk, som for eksempel Kent Hypersteel der anbefaler at, våbnet er trykprøvet til mindst 1050 bar. Så det vil være forbundet med fare at, bruge den patron i et våben der kun er trykprøvet til 850 bar.
Literatur om ladning af stålhaglspatroner
Der findes ikke meget litteratur på dansk om ladning af haglpatroner, dog er der et afsnit i lærebogen på kurset som giver en god gennemgang af hvad man skal være opmærksom på, en gennemgang af materialer og viser ladningen på en Mec ladepresse.Der findes gode lærebøger på Engelsk som fortæller alt om ladekunsten og de materialer der skal bruges. Her har Amerikanske Balistic Products nogle gode lærebøger i Advantages Manual og den mindre udgave i Status of Steel. RCBS har også lavet en god lærebog i; The RCBS Handbook Of Shotshell Reloading. I disse Bøger/blade er alle materialer beskrevet i billeder og tekst. En masse viden om ladning og hardware til ladning er der også.
Der er selvfølgelig også og et hav af ladedata, til alle kalibre, til stålhagl i forskellige kalibre. Men kun nogle få af dem som vi realistisk kan bruge. Da vi ikke kan skaffe de materialer der skal bruges. Der er dog nogle stykker i de forskellige kalibre og det er jo sådan set nok til at, komme i gang.
En rigtig god læresætning
Det er dog vigtigt at, at tænke på som ny i dette univers. En forudsætning for at lade haglpatroner er at, man har nogle forskellige officielle ladedata. Da det ikke er muligt at forudsige eller beregne det tryk en patron udvikler. Så er det nødvendigt at, det er officielle ladedata som er testet. Det er også trykket der er årsag til at, man ikke bare kan skifte en fænghætte eller en haglskål ud. Man ved simpelt hen ikke, om det man laver er blevet livsfarligt.Så overhold ladedata så er man sikker på der ikke sker noget uforudset som en løbsprængning eller det er er ultimativt være.
Når man har fundet nogle officielle ladedata, kan det være rigtig svært at finde de komponenter der skal bruges.
Det beste man kan gøre er, søge efter andre der selv lader haglpatroner. Det kan gøres her i forummet på strandoghavjagt.dk Der er et Tema der omhandler Haglpatroner. Har man en profil og lokket ind her på siden, vil et Tema mere blive læsbart i forummet; Ladning af haglpatroner. Her er der hjælp at hente.
Der er lige ledes en gruppe på FaceBook der hedder Hagl Genladning.
Grej til Skivelukkede haglpatroner
Med en forholdsvis lille investering i udstyr kan man komme i gang med at, lade haglpatroner i nye hylstre. Det kan godt lade sig gøre at, skivelukke brugte stjernelukkede hylstre, men det er ikke nemt at få det til at se pænt ud. Der skal arbejdes lidt med at glatte folderne lidt ud, gør man det ja så kan man godt. Et hylster der har været skivelukket en gang kan man efter min vurdering ikke bruge igen.
Skivelukkede haglpatroner laver generelt et lavere tryk og har i forhold til en stjernelukket haglpatron en lavere udgangshastighed, det skyldtes man ikke med en skivelukket haglpatron har den samme modstand i lukningen som man har med en strjernelukket haglpatron.
En fordel med en skivelukket haglpatron, der skal ikke bruges så meget plads til lukningen. Dermed er der mere palds i hylstret til krudt og hagl. Det giver muligheder for at, finde ladedta til for eksempel 34 gram halg i et 12/70 hylster.
Inden man begynder er det væsentlig at, finde ud af hvilke kammertryk de gevære man har. En håndregel, ens gevær skal være trykprøvet til 200 bar mere end den ladedata man vil anvende.
Det er selvfølgelig klart at, man lige ledes er klar over hvilke kaliber og kammerlængde ens gevære har.
En god digital vægt, der kan veje i gram og grain. Sådan en vægt kan købes fra ca. 300 kr. og op efter.
Den skal gerne kunne veje op til 50 gram/772 grain, så er man fri for i nogle situationer at, skulle dele en vejning i to. Og med en nøjagtighed på en eller 2 decimaler.
En søjleboremaskine pris. Ca. 7-900 kr. den skal ikke kunne køre hurtig nærmere det modsatte.
En Rollcrimper, der kan skivelukke en patron pris ca. 400 kr.
En Hylster holder. Pris ca. 100 kr.
Disse 3 dele skal bruges sammen, når en patron skal skivelukkes.
En lille tragt der ikke er statisk elektrisk er rar at have. Pris ca.75 kr.
Et ladebræt er uundværlig, hvor der kan stå 50 patroner. Det kan selv laves, eller købes, pris ca. 100 kr.
En hobbykniv, til at slidse haglskåle med. Pris 40 kr. og opefter, Du kan også selv lave en slidsekniv.
En rundstok af træ, som lige kan komme ned i hylstret. Der lige får skarpe kanter fjernet.
En hammer.
Dette skal du bruge sammen for at trykke haglskålen godt ned i hylstret og lige presse krudtet sammen. Og til lige at stampe haglene lidt inden patronen lukkes.
Jeg har lige ledes glæde af en rundstok i rustfrit stål som jeg bruger til stampe haglene.
En skydelære er et godt nyttigt værktøj som bruges til måling af hagl, hylstrets messing kant og totallængder + mange andre ting.
Rollkrimper. Ladebræt med decilitter mål, et lille stempel til at presse ladningen i hylstret med (bruger ikke denne ret tit) Stålstang, som jeg bruger til hver ladning forlige at, stampe haglene og min tragt. Mine to hjemmelavede slidseknive, til 3 og 4 slids.
Udstyr | Pris |
---|---|
Digitalvægt | Ca. 300 kr |
Søjleboremaskine | 700-900 kr |
Rollcrimper | Ca. 400 kr |
Hylsterholder | Ca. 100 kr |
Tragt | Ca. 75 kr. |
Ladebræt | Ca. 100 kr |
Hobbykniv | Ca. 40 kr |
Tusch | Ca. 30 kr. pr stk. |
Samlet ca. pris | 2100,- kr |
Så for omkring 2100 kr. har du udstyr til at lade skivelukkede patroner i nye hylstre. Og du har det grundlæggende udstyr.
Grej til Stjernelukkede haglpatroner
Det kræver man har en ladepresse.
Her skal man være opmærksom på, når man skal lave lukningen af et afskudt hylster er det den lukning som hylstret var fra start der skal bruge igen. For en kalber 12 er det stort set alle der bliver lukket med en 6 stjernet lukning.
Ved et nyt hylster kan man selv vælge om man vil lukke med 6- eller 8 stjernet lukning. Den 8 strejnet lukning ses ikke meget her i Europa. I Usa bruges den 8 sjternet typisk til konkurrance skydning.
De haglpatroner vi køber i Danmark både til jagt og flugtskydning, er så godt som alle lukket med en 6 stjernet lukning.
Et billigt og ok sted at, starte er en LeeLoad All, den kan købes for 650 kr og den kan det den skal.
Denne presse giver også mulighed for at, benytte brugte hylstre, da den har funktionen med at resize hylstret skubbe den afskudt fænghætte ud og en ny kan presses i.
En populær ladepresse til stålpatroner er Mec SteelMaster som er en single stage presse. Det betyder man lader en patron af gangen og skal skifte i mellem 5 stationer. Prisen er 3.900 kr. i Danmark.
Mec laver andre gode ladepresser som Mec SizeMaster, den er identisk med Mec SteelMaster, men beregnet til blyhagl. Prisen er 3.300 kr. i Danmark.
Den kan godt lade stål, men kan give lidt udfordringer med at, haglene sider fast i røret ned til patronen.
Mec 600jr Mark 5, er også en god ladepresse, samme her, den er til blyhagl. Prisen 2.300 kr.
Disse ladepresser bygger på samme prinziper, de er velafprøvet og alle stumper kan skaffes til dem. Med 5 stationer.
Der kan lette ens ladearbejde ved at købe en justerbar chargsbar til ovennævnte presser fra Mec. Det letter arbejdet betydeligt med justeringen af krudt og haglmængde. Pris ca. 500 kr.
Jeg bruger dog ikke min chargebar, bruger i steddet en krudtdispenser da jeg vil have nøjagtige og ens krudmængde i mine patroner. Jeg vejer ligeledes hagl af, til hver enkelt ladnig.
En anden rigtig god ting er et Short kit. Dette kit gør det utrolig nemt og hurtigt at, skifte i mellem 12/70 og 12/76 ladninger. Pris ca. 350 kr.
Disse ladepresser kan af og til findes på brugtmarkedet her i DK. Alle stumper og udstyr kan skaffes.
En Rollcrimper til stjernelukning. Pris ca. 400 kr.
Udstyr | Pris |
---|---|
LeeLoad ladepresse | Ca. 650 kr |
Rollcrimper til sjernelukning | Ca. 400 kr |
Samlet ca. pris | 1050,- kr |
Med en ekstra invistering på ca. 1000 kr. og en samlet udgift på omkring 3000,- kr. har man det nødvendige udstyr, til ladning af både skivelukkede og stjernelukkede haglpatroner.
Smart press er fra Italienske OMV, og nok den simpleste presse man kan købe. Den er velegnet til nye hylstre, skal man bruge afskudte hylstre, er det nødvendigt med udstyr til at rezise og skifte fænghætten i det afskudte hyslter. Det er nødvendigt at have samme grej som til skivelukning.
De to Ponsnes Waren presser er fra USA, og holder til i den bedste ende af det gode grej til haglladning.
Jeg har selv en Mec SteelMaster. Er godt tilfreds med den selv om chargsbaren ikke er 100 % nøjagtig i afmålingerne, den kan svinge +/- 0,5 gram hagl og +/- 1 grain krudt når vi taler Aliant steel krudt.
Det er for meget for mig, så jeg afmåler hver eneste ladning krudt og hagl. Jeg har en elektronisk dispenser til krudt.
Har også en Ponsness Warren 375C, som jeg lige ledes er glad for. Den laver nogle rigtig gode lukninger og kan presse hylstret godt. En ulempe ved den er at, det er bøvlet hvis noget ikke lige er rigtigt, så er det ikke nemt at få hylstret skiftet. Sådan er det, der er fordele og ulemtper ved alt grej man køber.
Der findes mange andre gode single stage ladeprasser, her skal man være opmærksom på at, ikke alle kan lade med brugte hylstre. Og ikke alle har mulighed for at, resize hylstre og udskiftnig af fænghætter.
Der er par Italienske mærker som Colvini, Geap og OMV. Af andre kan jeg nævne RCBS, Hornardy og Dillon.
Der findes nogle lækre dispensere til krudt og hagl. Tjek Colvini, Geap og OMV.
Skal man lade mange patroner mere end 1000, så kan man overveje en progressive ladepresse, det betyder at, den er delvis automatiseret, og giver i princippet en færdig ladet patron hver gang der hives i håndtaget.
Jeg vil dog klart anbefale at, man stater med en single stage ladepresse, så er det meget nemmere at, se hvad der sker og få justeringerne ind under huden. Med en progressive ladepresse sker der mange ting på en gang som man alle skal have styr på og justeret rigtig.
Som med alle andre hobbyer, kan man købe alt det lækre og bruge mange penge. Hvor er det dog fedt at drømme.
Hastighedsmåling af stålhaglspatroner
Når man er godt igang med at, lade haglpatroner, vil man på et eller andet tidspunkt få et behov for at kunne hastighedsteste sine patroner. Dette kræver en Kronograf og endnu et godt stykke værktøj til ønksesedlen. En Kronegraf koster omkring 1500,- kr. Her kan der være andre hjemmeladere der han en, som man kan arbejde lidt sammen med. Kronegrafen kan også bruges til at målle riffelkugler og pile til buejagt
Som bekendt er der i Danmark lovkrav om at, stålhaglspatroner der anvendes til jagt, skal have en hastighed på minimum 400 m/s, målt 1,5 meter fra løbsmunding.
§ 2. Haglpatroner til glatløbede haglgeværer må anvendes til jagt og regulering, når følgende krav er overholdt:
1) Patroner med hagl, der har en vægtfylde på 7g/cm3 eller derover.
2) Patroner med hagl, der har en vægtfylde på 9g/cm3 eller derunder, skal have en udgangshastighed (V1,5) på mindst 400 m/sek.
3) Patroner med hagl, der har en vægtfylde større end 9g/cm3, skal have en udgangshastighed (V1,5) på mindst 375 m/sek.
Stk. 2. Hagl i haglpatroner må maksimalt have en diameter på 4 mm.
Stk. 3. Kuglepatroner i glatløbede haglgeværer må ikke anvendes til jagt eller regulering.
Stk. 4. Haglpatroner med hagl af bly, må ikke:
1) forhandles, medtages eller anvendes til jagt eller regulering, eller
2) medtages eller anvendes til flugtskydning, herunder på skydebaner.
Jeg hastighedstester dog mine patroner 2 meter fra løbsmundingen, det gør jeg fordi langt de fleste ladedata jeg har, er testet 2 meter fra løbsmundingen. Så for at have et fast referencepunkt holder jeg mig til de 2 meter.
Steder hvor jeg lige ved, der kan købes grej og udstyr i Danmark.
Guns & Powder
Kr. O. Skov
Østjysk våbenhandel
Flemming Hansen, Lolland
Det er selvfølgeligt muligt at, købe i udlandet også. De tre her under har jeg selv handlet ved, og har ikke noget grimet at sige om det. Det har fungeret perfekt. Dog er USA ikke et Eu-land, dermed skal man regne med at ens køb, bliver tillagt moms, skat og afgifter.
Køber man i Usa, så kan man gange prisen i dollar med 10, så har du cirka prisen i Danske kroner incl. shipping og danske afgifter. Vil man gerne give denne pris for det man ønkser. Hvorfor så ikke købe det.
Køber man noget hos en forhandler, kan man være sikker på der skal betales dansk told. Køber man på Ebay hos en privat, ja så kommer pakken for det meste uden der skal betales dansk told.
Siarm i Italien
Balistc Product i Usa
Ponsnes Waren Usa
En stor udfordring er klart, markedet i Danmark er lille. Så der er ikke mange forhandlere der har udstyr og materialer til ladning af haglpatroner og ingen af dem har alt det man skal bruge. Så det er lidt et pudslespil og få handlet det man skal bruge.
Det kan lige ledes være svært at, finde ladedata.
Lad dog ikke det standse dig, der er god hjælp at. hente fra andre der lader haglpatroner. Spørg evt, i forummet her på strandoghavjagt.dk